Theatersport

Theatersport is een improvisatievoorstelling in de vorm van een wedstrijd. Twee teams dagen elkaar uit tot het spelen van geïmproviseerde scènes. Suggesties uit het publiek vormen het startpunt van de scènes. Een deskundige jury, bestaande uit een aantal rechters, geeft waardering voor het vertoonde spel. Zij letten daarbij op techniek, inhoud en amusement. Vervolgens krijgen ook de toeschouwers de kans aan te geven welke scené zij het mooist vonden. Zo ontstaat een echte wedstrijd in een geanimeerde stemming met aan het einde van de voorstelling een winnaar. Maar het winnen of verliezen van de wedstrijd is bij theatersport niet waar het om gaat. Iedereen wint als het een mooie, enerverende voorstelling is geworden.

De spelers gaan niet geheel zonder voorbereiding het podium op; zij zijn getraind in vaardigheden die het mogelijk maken om mooie scènes te improviseren. Deze vaardigheden richten zich op samenspel, fysiek spel, verhaalontwikkeling en het spelen van emoties. Ook hebben de spelers de basishouding van theatersport getraind: een theatersporter zegt op alles ja en durft risico’s te nemen. 

Theatersport is een internationaal fenomeen. De grondlegger is Keith Johnstone. Deze Canadese regisseur ontwikkelde ruim 30 jaar geleden improvisatie-oefeningen waardoor zijn spelers natuurlijker gingen spelen. Na verloop van tijd bleken deze oefeningen interessanter dan de vaste stukken die zijn spelers gewoonlijk speelden. De groep besloot om er voorstellingen van te maken. Hieruit ontstond de wedstrijdvorm, die zich verder ontwikkelde tot de podiumkunst die wereldwijd theatersport heet. Theatersport wordt inmiddels over alle continenten gespeeld.

Cursussen

Cursisten aan het woord

Vanaf de eerste les kon ik alleen nog maar denken; dit had ik véél eerder moeten doen! 

Tamara van der Molen

Dit is waar het om draait in het leven: spelen en plezier hebben!

Christian Elzinga

Iedere cursusavond theatersport is geweldig, je hebt plezier met elkaar op een actieve manier.

Johanna Dijkshoorn

Best thing that happened to me in years.

Hugo Obertop

Ik verheug mij er elke week weer op en elke week is het weer een succes.

De grappigste avond van de week!

Jennifer Way

Wil je echt uit je comfort zone en jezelf op een andere manier leren kennen dan is een cursus een aanrader! 

Walter Kers

Elke week op ‘mijn theatersportavond’ geniet ik weer enorm! 

Sarah Bartels

Dit is zo gaaaaf om te doen!

Johan Poelman

Iedere les heerlijke, eerlijke pret!

Ton Fasel

Ik heb er veel van geleerd en mooie mensen leren kennen!

Dirk Bakker
Meedoen? Meld je nu aan!
Aanmelden